Planera dig ut ur kalorifallgroparna - Kostdagboken

Planera dig ut ur kalorifallgroparna

Du tränar och äter nyttigt men siffran på vågen förblir densamma. Låter det bekant? Kanske är det helgen som är boven. Med bra planering kan du minska risken för att falla för frestelser under de lediga dagarna.

Image

Susan B. Racette, som är professor på Washington University School of Medicine, har genom forskningsförsök kommit fram till att helgen är den största boven när det gäller kaloriintag. Tillsammans med några kollegor följde hon under ett år 48 vuxna, där en grupp skar ned på kalorierna, en annan grupp tränade mer, medan en kontrollgrupp inte ändrade sina vanor.

Kalorierna kulminerar under lördagen

Under försöksperioden skrev deltagarna kostdagbok, använde stegräknare och vägdes regelbundet. Genom detta kunde forskarna hitta orsaken till varför personer som försöker gå ned i vikt misslyckas. Försöket visade att hela 36 % av veckans kalorier i genomsnitt kom från fett under lördagen.

Du kan dock planera dig ut ur kalorikrisen och på det sättet undvika korvkioskens feta frestelser eller bageriets fantastiska onsdagserbjudande när du är på väg till träningen med barnen, i stan för att handla eller på stranden för att sola och bli sommarfin. Forskarna rekommenderar nämligen att du tar nyttig mat med dig när du är ute.

>>Här är recept på nyttig matsäck du kan ta med dig i väskanVet du vad du äter?

Deltagarna i försöket visste faktiskt inte alltid att deras kaloriintag var så mycket högre under helgerna, och vill man gå ned i vikt – eller hålla vikten – är det viktigt att ha kunskap om vad och hur mycket man egentligen äter. Då blir det enklare att hålla sig på det kalorilätta spåret.

>> Du kan gå på upptäcktsfärd i din egen kaloriräkning med I FORM Kostdagbok.Av Elisa Nadire Caeli • Dato: 31.05.2016

Om Kostdagsboken

Kostdagboken hjälper dig att lyckas med din viktminskning. Du sätter målet och Kostdagboken hjälper dig att nå det. Du antecknar allt du äter i en dagbok online och Kostdagboken räknar ut hur många kalorier du får i dig under en dag. Kostdagboken räknar ut antalet kalorier för de enskilda ingredienserna, för en hel måltid, för hela dagen och för hela din viktminskningsperiod. Hur enkelt som helst!

Visste du?

I Kostdagboken kan du hela tiden följa din kaloriförbrukning. Genom några klick med musen kan du snabbt och lätt få full koll på dina kalorier.