Undvik extra semesterkilon med ”måtta” i bagaget - Kostdagboken

Undvik extra semesterkilon med ”måtta” i bagaget

De flesta av oss vill hålla vikten under semestern, och det kan verka nästintill omöjligt på förhand att hålla den sunda linjen och samtidigt njuta av semestern. För hur undviker du spröda crepes i Paris eller ananas-cheesecake på Hawaii? Svaret är att det gör du inte!

Image

Ofta handlar det lika mycket – om inte mer – om hur mycket du äter som vad du äter. Du är på semester för guds skull, så tillåt dig att äta god mat. Knepet är att ha måtta i åtanke och att smaka på den goda maten istället för att vräka i sig av den.

Se upp med att överäta

En undersökning visar tendenser till överkonsumtion när vi äter ute, och ändå äter vi normala mängder mat vid dagens övriga måltider. Samtidigt serverar restaurangerna stora portioner, och vi har ju lärt oss att äta upp – eller hur? Summan blir ett överflöd av kalorier och fett den dagen. Anpassade menyer och portionsstorlekar blir mer och mer vanligt, och även att få resterna av sin måltid i en doggy-bag – särskilt när vi tittar utanför Sverige. Minska på portionsstorlekarna, gör sunda val som lockar dig när det är möjligt eller spara kalorier på att bara välja en nyttigare dipp eller sås.

Gå på upptäcktsfärd – även på frukt- och gröntavdelningen

Ett annat hemligt vapen mot kalorierna är promenader. När du är på upptäcktsfärd på nya ställen går du ofta väldigt mycket, och det kan i hög grad väga upp eventuella extrakalorier. Så ta gärna en extra promenad efter middagen, ta tillvara på möjligheten att ta simtur i hotellpoolen och gå kanske en sväng i morgonsolen – och se till att ha vatten med dig överallt.

De rekommenderade sex portionerna med frukt och grönt om dagen gäller även utomlands, och det kan bli en rolig upplevelse i sig att prova exotiska frukter och grönsaker som du inte hittar i hyllorna i svenska butiker. Innehållsförteckningen är bara inte så informativ som vi är vana vid. Vill du ta reda på näringsinnehållet i de livsmedel du stöter på kan du hitta de flesta svaren i appen Kostdagboken.

>> I FORM Kostdagbok som app.

Av Elisa Nadire Caeli • Dato: 19.05.2017

Källa: http://www.webmd.com/women/features/vacation-eating#1


Om Kostdagsboken

Kostdagboken hjälper dig att lyckas med din viktminskning. Du sätter målet och Kostdagboken hjälper dig att nå det. Du antecknar allt du äter i en dagbok online och Kostdagboken räknar ut hur många kalorier du får i dig under en dag. Kostdagboken räknar ut antalet kalorier för de enskilda ingredienserna, för en hel måltid, för hela dagen och för hela din viktminskningsperiod. Hur enkelt som helst!

Visste du?

I Kostdagboken kan du hela tiden följa din kaloriförbrukning. Genom några klick med musen kan du snabbt och lätt få full koll på dina kalorier.